Анастасія Макарова: «Трибуни ЧС-2024 рясніли українськими прапорами, а глядачі шикувалися в черги, щоб сфотографуватися з нашими фігуристами»

453

Чемпіонат світу з фігурного катання-2024 поставив крапку у нинішньому сезоні і визначив орієнтири для наступного, який матиме статус передолімпійського.

Змагання в Монреалі були насичені цікавими подіями як на льоду, так і поза ним. Їх результати називають історичними та вражаючими, такими, які вже дають певне уявлення про майбутні олімпійські розклади.

Про виступи українських фігуристів на світовому чемпіонаті, про те, як приймали їх у Канаді, про новації, які планує запровадити ISU перед зимовою Олімпіадою 2026 року, а також про інші цікаві моменти ЧС-2024 сайту УФФК розповіла керівниця делегації України на чемпіонаті світу, генеральний секретар УФФК Анастасія Макарова.

– Анастасіє Олегівно, з точки зору зайнятих місць виступ нашої команди в Монреалі не можна назвати успішним. Проте, мабуть, варто брати до уваги умови, в яких тренувалася в Україні більшість наших фігуристів…

– Безперечно! Неможливо вважати повноцінною підготовку під час постійних ракетних атак, які практично щодня вчиняють росіяни. Адже наші одиночники – Іван Шмуратко та Анастасія Гожва готувалися до чемпіонату в Києві, а спортивна пара Софія Голіченко та Артем Даренський – в Дніпрі. Лише танцюристи Марія Голубцова та Кирил Бєлобров мали більш привабливі умови, оскільки наразі вони тренуються в Монреалі в Льодовій академії. Додам, що у Києві спортсмени зіткнулися ще й з проблемою кількості льоду, яку вдалося вирішити лише завдяки сприянню столичного Департаменту молоді та спорту. Тому з урахуванням усіх обставин я би назвала виступ нашої команди цілком задовільним. Звісно, суто технічні причини того, що в трьох з чотирьох видів Україна не була представлена у фіналі, спортсмени та їхні тренери ретельно проаналізують. Не сумніваюся, що вони «розберуть» всі деталі своїх прокатів і зроблять висновки. Зі свого боку відзначу надзвичайно високий рівень катання та конкуренції на цьому чемпіонаті – було очевидно, що вже йде підготовка до олімпійських стартів. В таких умовах тільки чисте виконання своїх програм гарантувало вихід до фіналу. Це завдання виконала наша спортивна пара – Софія Голіченко та Артем Даренський попри те, що виступала без свого тренера – Ігора Марченка, котрий не отримав канадської візи. В одиночному катанні і Анастасія Гожва, і Іван Шмуратко у своїх коротких програмах, на жаль, припустилися помилок. Прикро, бо обоє добре виглядали на тренуваннях та  розминці…Стосовно Насті, то вона вочевидь не змогла впоратися з емоціями та психологічним тиском, адже для неї це перший дорослий чемпіонат світу, спортсменка довго до нього йшла. Не пощастило їй і з черевиками, які виявилися із заводським браком…  

Гарні шанси пройти кваліфікацію були у Івана, враховуючи його емоційне катання, неймовірну підтримку трибун і те, що він дуже багато працював над програмою. Але технічні помилки, а також мінус бал за перевищення ліміту часу не дозволили йому це зробити. Зазначу, що в змаганнях чоловіків цього року була рекордна кількість учасників – 40! На моїй пам’яті це, мабуть, перший випадок, коли кількість чоловіків перевищила кількість жінок. Зазвичай все відбувається навпаки.

Не склалося з фіналом також у нашого танцювального дуету – Марії Голубцової та Кирила Бєлоброва, хоча вони виконали свій ритмічний танець дуже добре і прогрес у їхньому катанні був очевидним. 

Ви згадали про підтримку вболівальниками Івана Шмуратка. Як взагалі приймали наших фігуристів у Канаді, де, як відомо, досить численна українська громада?

– Реакція глядачів на виступи всіх учасників з України була надзвичайно потужною! Велика кількість людей приходила на змагання з українськими прапорами, трибуни  рясніли синьо-жовтими кольорами навіть на тренуваннях, після яких вболівальники, як українці, так і канадці, спускалися вниз разом зі своїми дітьми, щоб сфотографуватися з нашими спортсменами та висловити підтримку Україні у війні з російськими агресорами. Таке тепле і дружнє ставлення до України ми відчували всюди! Не можу не подякувати за допомогу та сприяння у вирішенні численних організаційних питань голові Комісії спорту Світового конгресу українців Ренаті Роман. Вона вже багато років опікується фігуристами і цього разу знову була невтомною, допомагаючи нам у різних ситуаціях. 

– Анастасіє Олегівно,відомо, що на чемпіонаті в Монреалі обговорювалася можливість запровадження низки новацій у фігурному катанні. Якщо не секрет, про що йшлося?

– Дійсно, наш вид спорту знову на порозі чималих змін. Поки що цей процес на стадії  організованого техкомами ISU обговорення, яке й відбулося під час чемпіонату світу. Найбільше пропозицій стосувалося одиночного катання. Зокрема, пропонується внести зміни до довільної програми, скасувавши один зі стрибків та замінивши одне з трьох основних обертань хореографічним. Останній елемент планується увести також в парному катанні, де хочуть бачити ще й хореографічну підтримку. Ще одна можлива новація: якщо спортсмен зірвав стрибок, то бал не мінусуватиметься, покарання буде тільки у вигляді негативних суддівських оцінок, а якщо впав у програмі, за межами елементів, то тут уже зніматиметься бал або півбала – скільки саме, ще остаточно не вирішено. Тобто не буде подвійного покарання. В числі інших пропозицій – повернення до кваліфікаційних раундів, збільшення віку в категоріях юніори та Advanced novice. Змін багато, але їх має ще затвердити Конгрес ISU у червні цього року. Водночас багатьох фахівців напружує той факт, що нові норми застосовуватимуться у передолімпійський рік, коли будуть розігруватися ліцензії на Олімпійські ігри. Щоправда, техкоми наразі думають змінити і критерії відбору до Олімпіади. 

– Чи мали ви робочі зустрічі з керівництвом ISU?

– Так. У нас відбулася змістовна розмова з президентом ISU Кім Чже Єль та генеральним директором Коліном Смітом. Ми планували її заздалегідь разом з Ренатою Роман. Подякували очільникам ISU за підтримку та фінансову допомогу українським спортсменам, які потерпають від розв’язаної росією жорстокої війни. Крім того, я взяла участь у зустрічі президентів та генеральних секретарів національних федерацій. На ній обговорювалися актуальні питання подальшого розвитку фігурного катання, зокрема, як зробити змагання цікавішими та видовищнішими.

Активно працювали поза льодом і наші фігуристи. Вони у повному складі були присутні на зустрічі членів Комісії атлетів ISU з учасниками чемпіонату, також відвідали одну зі шкіл в Монреалі, де розповіли про свої виступи, тренування, відповіли на питання про Україну і зазначали, що пишаються своєю країною і тим, що представляють її на світовій арені.